Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Her ses Maja til SKYPER - en skydeperiode i en forlænget weekend, forud for udsendelsen.

Hjemkomst efter udsendelse: "Det var en oplevelse for livet"

Da Maja Grønlund Larsen, chef for Hjemmeværnseskadrille 225, blev udsendt for første gang, var det med Flyverhjemmeværnet i Kosovo. Hun havde aldrig prøvet det før, men blev hurtigt indviet i rutinerne, og er vendt hjem med ny selvtillid og viden.

12-01-2024

​​​​​​​Billeder af Maja Grønlund Larsen

Tekst af Vanessa Alexandra Kjær

Det første der tiltrak Maja ved udsendelsen, var det internationale aspekt. At komme ud og se verden, prøve kræfter med at være bevogtningsassistent i en del af verden, hvor Forsvaret er aktive, og blive en integreret del af en militærbase i Kosovo.

"Jeg gjorde det fordi jeg syntes det lød spændende at være en del af en udsendelse med et internationalt hold, og for at få noget mere erfaring som bevogtningsassistent," siger hun.

Et meningsfyldt arbejde

Udsendelsen varede 3 måneder, og strakte sig fra juli til start november 2023. Den første måned var dedikeret til uddannelse hos Forsvaret, samt klargøring til selve udsendelsen.

Udover at få erfaring som bevogtningsassistent og indsigt i dagliglivet på en militærbase, var noget af det mest givende for Maja at være med til at løse opgaver, som reelt gjorde en forskel for samfundet.

"Man står og passer på 1100-plus soldater, for at de kan gøre deres arbejde med at holde fred i Kosovo bedst muligt. Det er virkelig et meningsfyldt arbejde," siger Maja.

Hendes arbejde bestod i at kontrollere adgangen til basen, det vil sige ID-kontrol på gående personel og spejling af køretøjer.

Maja har taget erfaringen med sig hjem, og bruger den til at lære fra sig hjemme i sin egen eskadrille.

"Det gør mig mere sikker i forhold til at lave uddannelsesforløb og øvelser i min egen enhed. Jeg ved, hvordan det foregår på en reel base når man skal lave adgangskontrol, så det har givet mig noget som jeg kan tage med videre," siger Maja.​

        Maja blev omskolet til GD-kørsel under sin udsendelse.

En omvendt hverdag

For Maja var en af de største omvæltninger ved udsendelsen, det at bo tæt sammen med sine kollegaer. Som førstegangsudsendt har det ikke været noget hun var vant til, og selvom det tog noget tid at vænne sig til, var der også positive aspekter ved at bruge så meget tid sammen med sine kollegaer.

"Man får i hvert fald afprøvet, hvordan man fungerer I en situation, hvor man er sammen med mennesker hele tiden. Man lever på ganske få kvadratmeter og deler værelse. Det var nogle gange svært, men det var jo også enormt fedt, at man kom så tæt på de mennesker man var udsendt med. Der var altid mulighed for at lave noget hyggeligt," siger Maja.

         Pladsen er knap i det lille hjørneværelse på basen.

Et andet aspekt, der vendte Majas hverdag på hovedet, var arbejdstiderne og de skiftende døgnrytmer. Som skoleleder på en privatskole herhjemme i Danmark, var det nogle anderledes arbejdstider end dem hun var vant til, der mødte hende nede på basen.

" Når man er på vagt så har man perioder hvor man skal løse sit arbejde, og det skal man også om natten. De der rotationer der ligger når man er nede i adgangskontrollen, gør at man får skiftende vagttider og ikke altid har en sammenhængende døgnrytme," siger hun.

Maja påpeger dog, at det som var mest udfordrende også har været det mest givende ved udsendelsen.

"Man kan ikke sammenligne det med noget andet. Man er så tæt sammen med sin enhed, og man får mulighed for at lære nogle nye mennesker rigtig godt at kende," siger hun.

Maja håber på en ny udsendelse, dog med fokus på ledelsesfunktion næste gang. Hun anbefaler klart en udsendelse med Hjemmeværnet:

"Det var en oplevelse for livet. Man er med til at udføre et meningsfyldt stykke arbejde, man er en del af en international base, og man får nogle givende kompetencer."​



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring