Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Der var i løbet af weekenden fokus på hjerte-lungeredning, hvor soldaterne fik lov til at øve med en dukke og en hjertestarter.

Livreddende lektioner - weekendkursus, der overrasker

To eskadriller slog sig i februar sammen om et førstehjælpsmaraton, henover en weekend. Det overgik alles forventninger.

06-03-2024

​Tekst: Vanessa Alexandra Kjær

Billeder: Thea Sabine Zachi

Omtrent 12 hjemmeværnssoldater fra Hjemmeværneskadrille 274 og 275 er samlet i Østjylland, for at deltage i et langt, men nødvendigt førstehjælpskursus. Kurset varer 14 timer om lørdagen, og 6 timer om søndagen.

Én af de deltagende, Thomas Colmorn fra Hjemmeværnseskadrille 274, har et bud på hvorfor:

"Vores instruktør var virkelig god!" siger han. "Det er yderst motiverende for mig, når man kan mærke, at instruktøren har styr på det han laver," fortsætter han.

Instruktøren, Peter Oxberg, er uddannet samarit, og har arbejdet med livredning i mange år.

Det var ikke kun Thomas Colmorn, som lagde mærke til instruktørens talent. Også sergent Thea Sabine Zachi, fra Hjemmeværnseskadrille 274, som stod for arrangementet, bed mærke i dette.

"Der er ingen tvivl om, at Peter Oxberg er virkelig dygtig. Han har en masse erfaring, som han bruger til at gøre undervisningen mere levende," siger hun.

Det er et krav i Hjemmeværnet, at ens førstehjælpskursus ikke er mere end to år gammelt, for at være en del af den aktive styrke. Weekendens kursus var for mange derfor en genopfriskning af tidligere erhvervet førstehjælpsviden.

"Man kommer også ind omkring de skader, der kan være på en kampplads. Det indeholder andre elementer end det civile førstehjælpskursus," siger Thea Sabine Zachi.

Førstehjælp er samfundstjeneste

Ifølge The Sabine Zachi er det, udover at være et krav i Hjemmeværnet, vigtigt at kunne sin førstehjælp, for at kunne hjælpe sine kollegaer i uniform, men det er bestemt også nyttigt i det civile liv. Hun har selv været ude for at skulle hjælpe nogle tilskadekomne ved et trafikuheld.

"Jeg var glad for den psykiske førstehjælp, jeg havde lært i Hjemmeværnet. Det er de fleste af os i uniform, som oplever, at vi får brug for vores førstehjælpskursus i det militære såvel som det civile liv," siger hun.

Thomas Colmorn er enig i, at det er vigtigt for alle at have et grundigt førstehjælpskursus. Han tager os med tilbage til 1990'erne, hvor de amerikanske styrker i Mogadishu fandt ud af, hvor vigtigt førstehjælpskunnen blandt soldater er.

"Hvis der er nogen der kommer til skade, skal man ikke være afhængig af, at der er en sygehjælper i nærheden. Delingen skal kunne klare sig uden i en skarp situation, så det er noget alle skal kunne," siger han.

Han mener, ligesom Thea Sabine Zachi, at det førstehjælpskursus man tager i Hjemmeværnet, er nyttigt i det civile liv. Det giver ham en tryghed at vide, at han potentielt kan træde til, skulle der ske en ulykke i nærheden af ham. For Thomas, kan det at have et brugbart førstehjælpskursus, ses som en gave til samfundet.

"Det er en færdighed der kommer hele samfundet til gode. Hvis man har 30.000 medlemmer i hjemmeværnet, så har vi også 30.000 førstehjælpere," siger han.



Mange bække små gør en stor å

Selvom det kan virke banalt, så er små praktiske ting, såsom god mad, ordentlige faciliteter og rige mulighed for at få trænet sine færdigheder, vigtige for helhedsoplevelsen.

"Det virker som om, at der er styr på det, når de praktiske ting er i orden," siger Thomas Colmorn.

Desuden giver det noget ekstra, at få lov til at mærke på egen krop, at førstehjælp kræver en vis fysisk form.

"Når man øver sig på dukken, kan man mærke, hvor hårdt det er at skulle sidde med et rigtigt menneske i en lignende situation. Hjertemassage kan godt give sved på panden," siger han.

De deltagende er generelt tilfredse med weekendens forløb.

"Det var kørt på en rigtig god måde, og I godt selskab," siger Thomas Colmorn. 


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring